portrait-cheerful-successful-man-showing_171337-4893

Kroegen en universiteiten dicht? Beleggen dan maar!

Sinds de coronacrisis zijn studenten in steeds grotere getale aan het beleggen geslagen. Dat beleggen doen ze soms van de studielening, die momenteel op 0% rente staat. Dat is niet zonder risico’s.

Gebruik de deelknoppen op FD.nl om dit artikel te delen via Whatsapp, Twitter, Facebook, LinkedIn of e-mail. Het kopiëren van artikelen om met anderen te delen of te gebruiken voor geautomatiseerde verwerking is een inbreuk op onze Algemene Voorwaarden en ons auteursrecht en dus niet toegestaan. Wilt u artikelen delen met anderen en/of gebruiken voor geautomatiseerde verwerking, dan kunt u onder voorwaarden rechtstreeks een licentie bij FD verkrijgen. Neem voor meer informatie contact op met [email protected]. U kunt de link naar dit artikel wél delen met anderen. Gebruik daarvoor: https://fd.nl/achtergrond/1376543/kroegen-en-universiteiten-dicht-beleggen-dan-maar-gwc1caz9WAz2?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=SHR_ARTT_20210323&utm_content=achtergrond

Vanwege coronamaatregelen zijn kroegen dicht, worden colleges vanuit huis gevolgd en houden studenten tijd én geld over. Een activiteit die de aandacht trekt, zowel qua financiële vooruitzichten als spanningsniveau, is investeren op de financiële markten.

Nederlandse brokers en banken zien sinds de start van de coronacrisis het aantal jongeren dat een beleggersrekening opent substantieel toenemen. Bij Bux is een op de drie nieuwe klanten afkomstig uit Generatie Z, de benaming voor mensen tot 25 jaar. Exacte getallen geeft Bux niet, maar de groei is ‘significant’. Het bedrijf, dat veel reclame maakt met ‘nul transactiekosten’, zag het klantenbestand in één jaar tijd met 60% groeien tot ruim 400.000.

Beleggingshausse
ABN Amro meldt dat het aantal beleggers tussen 23 en 26 jaar in 2020 met bijna 50% is gegroeid. In deze categorie klanten belegt twee op de drie zonder advies van de bank. In de groep 18 tot 22 jaar doet 65% dit, met een gemiddeld startvermogen van €2700. ABN ziet dat dat bedrag voor alle jongeren steeg, vanaf eind twintigers zelfs met 20%. Bij Binck wordt opgemerkt dat jongeren tot 22 jaar een grotere portefeuille hebben dan dertigers. Een mogelijke verklaring is dat een (groot)ouder al veel eerder een rekening voor hen opende.

50%
ABN Amro meldt dat het aantal beleggers tussen 23 en 26 jaar in 2020 met bijna 50% is gegroeid

De beleggingshausse onder jongeren wordt mede verklaard door de opkomst van laagdrempelige beleggingsapps, zoals Robinhood en eToro – partijen die zonder transactiekosten werken. Dat maakt beleggen met kleine bedragen aantrekkelijker. Ideaal voor studenten, die niet bekendstaan om hun grote vermogens.

Banken en brokers weten niet hoeveel van hun klanten student zijn, of welk geld zij gebruiken om mee te beleggen. Maar uit gesprekken die het FD voerde met studenten en beleggingsclubs voor studenten duikt vaak ‘de tip’ op van de studentenlening. Niet vreemd: wie nu een studielening (stufi) afsluit, betaalt in ieder geval de komende vijf jaar 0% rente. Op beleggersforum Reddit is een pagina gewijd aan deze ‘strategie’. Zo oppert iemand ‘een paar maanden’ het maximale bedrag – voor hbo en universitaire studenten circa €1100 – te lenen van de overheid, aangezien ‘de koopjes voor het oprapen liggen’.

Bier en beleggen
De toenemende populariteit van beleggen is merkbaar bij studentenbeleggingsclubs. Bij Pecunia Causa in Nijmegen nam het ledenbestand met een derde toe, bij Sigma Investments in Maastricht verdrievoudigde het aantal tot ruim honderd. B&R Beurs in Rotterdam trok liefst 570 nieuwe leden, een record. ‘Een deel van de mensen kwam eerst alleen voor het bier, nu zien zij steeds vaker ook de toegevoegde waarde van beleggen’, zegt voorzitter Max Witte.

Bij B&R Beurs strijden disputen in een beleggingscompetitie tegen elkaar. Op de erelijst prijken vaker groepen met econometristen, maar van een correlatie wil Witte niet spreken. Ook hij heeft gehoord van de ‘stufi’-beleggingsstrategie. ‘Maar de mensen die dat doen denken niet dat ze het even gaan maken. Het zijn eerder personen die al langer bezig zijn en vertrouwen hebben in hun strategie.’

Bron @FD