2906267

‘Bepalen continuiteit lastiger en belangrijker dan voor de crisis’

De NBA heeft het onderwerp continuïteit verplicht gesteld als onderdeel van de Permanente Educatie in 2021.

Door de coronacrisis krijgen accountants steeds vaker te maken met vragen rondom de continuïteit van de onderneming. Geen wonder dat het bestuur van de NBA voor alle accountants, met uitzondering van overheidsaccountants, het onderwerp verplicht gesteld heeft als onderdeel van de Permanente Educatie in 2021. Door de cursus Continuïteit 2021 te volgen, kunnen accountants en andere financials daaraan invulling geven. Docent Stefan Betting licht toe.

De meeste rechtspersonen met 1 DGA hoeven hun jaarrekening over 2020 pas in uiterlijk voor 8 november van het jaar klaar te hebben. Dat wordt dit jaar nog niet zo eenvoudig. De coronacrisis heeft bij veel bedrijven geleid tot een teruglopende omzet en tegenvallende resultaten. Soms zelfs zo dat het voortbestaan van de onderneming bedreigd wordt – of straks zal worden wanneer het bedrijf geen financiële buffers meer heeft en de tijdelijke steunmaatregelen van de overheid zijn opgeheven. De accountant die belast is met het samenstellen van de jaarrekening krijgt een stortvloed aan verslaggevingsvraagstukken. Denk aan herwaarderingen (‘impairment tests’) op goodwill en andere activa zoals uitstaande vorderingen, voorzieningen voor verlieslatende contracten, maar ook de verwerking van de TVL, de NOW en andere overheidsregelingen. 

Pas als de samenstellende accountant al die vragen kan beantwoorden, kan hij beoordelen of de onderneming nog toekomst heeft. “Zoals hij wettelijk verplicht is: de samenstellende accountant moet laten weten of het bedrijf op basis van de cijfers die in de jaarrekening staan voldoet aan de eisen op het gebied van continuïteit”, benadrukt drs. Stefan Betting RA, oprichter van educatie- en adviesbureau PROFEDA en docent van de cursus Continuïteit 2021 van Alex van Groningen. Betting verwijst naar de zogeheten Nadere voorschriften controle- en overige standaarden (NV COS), in het bijzonder naar de standaard 4410 voor samenstellingsopdrachten. 

Bron @Accountantweek.nl