De hypotheekrenteaftrek zal de schatkist in combinatie met het eigenwoningforfait straks geld opleveren in plaats van kosten. Dat blijkt uit een studie van SEO Economisch Onderzoek. Als het beleid hetzelfde blijft is de kans groot dat de aftrek samen met het forfait over twintig jaar geld gaat opleveren. Het onderzoek werd in opdracht van de Vereniging Eigen Huis (VEH) uitgevoerd.
Geen financiële noodzaak
Volgens de belangorganisatie van huiseigenaren geeft het een nieuwe kijk op het vraagstuk rondom de hypotheekrenteaftrek. Het kabinet zou wat de VEH betreft niet te gemakkelijk moeten overgaan op aanpassing van de fiscale behandeling van de eigen woning. De financiële noodzaak daarvoor ontbreekt in ieder geval, concludeert de vereniging uit de SEO-studie, schrijft het FD.
Het belangrijkste argument om de aftrek te beëindigen is dat het de overheid jaarlijks miljarden euro’s kost. Daarbij stelde toezichthouder De Nederlandsche Bank onlangs voor om de aftrek af te schaffen om het bijdraagt aan de hoge huizenprijzen.
Kosten; geen reden
Volgens het onderzoek hoeven de kosten geen reden te zijn om afscheid te nemen van de aftrek. De regeling is in de afgelopen jaren al flink versoberd waardoor de kosten gestaag dalen. Sinds 2001 geldt een maximale termijn van dertig jaar. En nieuwe hypotheken moeten vanaf 2013 ook in die periode jaarlijkse met stappen volledig worden afgelost.
Daarnaast wordt het voordeel van de Wet-Hillen ook afgebouwd. Daardoor krijgen woningeigenaren die de hypotheek helemaal of bijna hebben afgelost geen compensatie meer voor het eigenwoningforfait. Oftewel het percentage van de woningwaarde dat men bij het belastbaar inkomen moet optellen als verondersteld inkomen uit de eigen woning.
Jaarlijkse stijging
Deze ingrepen hebben er toe geleid dat de kosten voor de schatkist zijn teruggelopen van circa €10 miljard in 2010 naar ongeveer €6 miljard dit jaar. Als het beleid ongewijzigd blijft, wegen de uitgaven voor de aftrek en de inkomsten uit het forfait in 2042 tegen elkaar op. Dus betaalt de aftrek zichzelf terug, aldus het VEH.
Bij het onderzoek is er vanuit gegaan dat de hypotheekrente oploopt naar 2,6% in 2033 en daarna stabiel blijft. Voor de huizenprijzen wordt uitgegaan van een jaarlijkse stijging van 2%. De uitkomsten zijn dus afhankelijk van die factoren.
Woningtekort & lage rente
Volgens directeur belangenbehartiging van de VEH, Karsten Klein is het argument dat de aftrek de huizenprijzen opdrijft te dik aangezet door DNB. Vanwege de verdere versobering weegt de aftrek steeds minder zwaar. Er moet eerder gekeken worden naar het woningtekort en de lage rente, stelt Klein.
Volgens de directeur is de renteaftrek wel van groot belang voor de starters. De oudere huiseigenaren zullen in toenemende mate moeten betalen voor de jonge mensen, aldus het FD.
Bron @Nextens/FD