Wat zijn de gevolgen van de nieuwe lockdown voor bedrijven?

Als het demissionaire kabinet morgen met strengere maatregelen komt dan wil een ruime Kamermeerderheid flinke verruiming van de steun aan bedrijven.

Steunpakket

Gister debatteerde de Tweede Kamer over het aangekondigde steunpakket van 1,3 miljard euro. Dit bedrag is bedoeld voor de vaste lasten van bedrijven die getroffen zijn door de anderhalvemetersamenleving en de vervroegde sluitingstijden. De Kamermeerderheid wil dan onder andere de loonsteun en de mogelijkheid om de belastingbetaling uit te stellen, terug laten komen, aldus het FD.

Het steunpakket is alweer achterhaald omdat er morgen nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Er komen waarschijnlijk nieuwe ‘lockdownachtige maatregelen’. Gister vroeg het kabinet het OMT om een spoedadvies over hoe de golf aan coronabesmettingen en snel oplopende ziekenhuisopnamen gestopt kan worden. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden allen dat vastelastenvergoeding voor bedrijven niet voldoende is.

Ondernemers helpen

D66-kamerlid Romke de Jong zegt: ‘We moeten ondernemers helpen. Anders gaan gezonde partijen die worden getroffen door coronamaatregelen kapot’. Ook VVD-kamerlid Thierry Aartsen is het hiermee eens: ‘Als er sprake is van forse beperkingen, dan moet er ook steun zijn.

De Noodmaatregel Ondersteuning Werkgelegenheid (NOW) en de Tozo (voor zzp’ers) zijn gestopt, na 18 maanden per 1 oktober.

Tot nu toe heeft het kabinet alleen nog toegezegd dat de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) terugkomt. Bij de 1,3 miljard zit geen loonsubsidie, dit was bij eerdere (gedeeltelijke) sluitingen wel het geval. Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken vindt dat namelijk minder goed passen bij de huidige krappe arbeidsmarkt. Vakbonden en werkgevers vinden dit pakket volstrekt onvoldoende. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vond het ‘teleurstellend’ en CNV-voorzitter Pieter Fortuin noemde het ‘armoedig’, aldus het FD.

NOW

De Kamer is nu bezig om de NOW alsnog weer open te stellen, met terugwerkende kracht tot half november. Aartsen vindt dat dit snel moet. Het is nog niet te zeggen wat voor een bedrag het demissionaire kabinet daarvoor zal reserveren. CDA-kamerlid Mustafa Amhaouch zegt: ‘We weten nog niet welke maatregelen er komen, of hoelang die gaan duren.

Bron @Nextens