Net als bij belastingen wordt bij de definitieve vaststelling van een toeslag bij een nabetaling of terugvordering rente gerekend dan wel vergoed. De rente is gelijk aan de rente voor de zogenoemde overige belastingmiddelen. Per 1 juli 2023 komt deze rente uit op 6%. Deze stijging vindt het kabinet onwenselijk voor toeslagen.
Toeslagen worden uitgekeerd als voorschot. Deze vormgeving voorkomt dat er geen gebruik gemaakt kan worden van vitale voorzieningen of dat er schulden ontstaan bij bijvoorbeeld een verhuurder of zorgverzekeraar. Keerzijde van het uitbetalen van voorschotten is dat er terugvorderingen of nabetalingen ontstaan als achteraf het inkomen en/of het vermogen hoger of juist lager blijkt te zijn dan vooraf ingeschat. Juist voor de doelgroep die is aangewezen op toeslagen kunnen terugvorderingen financieel een grote impact hebben. Daarom vindt het kabinet het wenselijk om de rente op terugvorderingen van toeslagen niet mee te laten stijgen met de belastingrente voor overige belastingmiddelen en de rente te maximeren op het huidige percentage van vier.
Berekening rente toeslagen losgekoppeld van overige belastingen
Om de maximering van de belastingrente op 4% voor toeslagen te realiseren komt er een wetsvoorstel. In dit wetsvoorstel wordt de wettelijke koppeling tussen de rente bij Toeslagen en de belastingrente voor overige belastingmiddelen los te laten. Er komt een aparte grondslag voor Toeslagen om de rente vast te stellen. Omdat het wetsvoorstel niet voor 1 juli a.s. in werking kan treden, wordt in het wetsvoorstel terugwerkende kracht voorgesteld tot 1 juli 2023. De rente over terugvorderingen zal daarom al per 1 juli a.s. op 4% gehandhaafd kunnen blijven. De stijging van de rente over nabetalingen naar 6% op 1 juli zal wel worden gevolgd. Het handhaven van deze rente op 4% is benadelend ten opzichte van het volgen van de huidige wettelijke systematiek voor de betrokken huishoudens. De terugwerkende kracht is daarmee alleen bevoordelend voor huishoudens.
Bron@Taxence