auto duurzaam

AFM: handhaving groene EU-regels vanaf dit voorjaar

Opnieuw vertraging voor de nieuwe Europese regels die de financiële sector tot meer openbaarheid moeten dwingen wat betreft duurzaamheid. De technische uitwerking laat langer op zich wachten. De Autoriteit Financiële Markten meldt wel al vanaf volgend jaar maart te zullen gaan handhaven als er sprake is van ‘flagrante misstanden’ bij de implementatie van de wet.

Greenwashing

Hoofd toezicht voor de vermogensbeheersector bij de AFM, Tanya Pieters-Gorissen, stelt dat de sector onvoldoende handvatten heeft om aan de slag te gaan. Maar het is niet de bedoeling dat men achterover gaat leunen. Pieters-Gorissen wil zelf het woord ‘handhaving’ liever niet gebruiken, toch zal zij niet schuwen boetes uit te delen indien de situatie daar om vraagt.

Dat laatste is opvallend gezien de AFM eerder zei niet te zullen handhaven in het eerste jaar, vanwege de complexiteit van de nieuwe regels. De tweede set regels van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) treden in plaats van juli 2022 pas per januari 2023 in werking. De regels zijn onder meer bedacht om greenwashing te voorkomen. Bedrijven doen zich daarbij groener voor dan ze daadwerkelijk zijn.

Transparantie en datakwaliteit

Vermogensbeheerders, banken en verzekeraars moeten onder de nieuwe regels hun financiële producten opnieuw evalueren en labelen. De vermogensbeheersector heeft de afgelopen jaren jaren hard gewerkt om op tijd klaar te zijn voor de nieuwe verordening. Afgelopen zomer oordeelde de AFM echter hard over de implementatie van de wet door de sector tot dusver.

De transparantie is nog altijd niet op pijl wat betreft de toezichthouder. Daarnaast zette de waakhond vraagtekens bij de kwaliteit van de gebruikte duurzaamheidsdata. De AFM gaf verschillende suggesties voor verbetering.

EU-taxonomie

Het nieuwe uitstel van het tweede deel komt door een nieuwe rapport van Europese financiële toezichthouders. De toezichthouders stuurde hun bevindingen eind oktober naar Brussel, vertelt Ernst de Klerk, consultant bij adviesbureau AF Advisors. De Europese Commissie krijgt eerst drie maanden de tijd om te reageren en vervolgens moet het nog langs het Europees Parlement. Genoeg reden om over te gaan tot uitstel dus.

Het uitstel klinkt voor sommige partijen als muziek in oren vertelt de Klerk. Onder meer omdat de zogeheten groene EU-taxonomie en de SFDR nog niet optimaal op elkaar aansluiten. De taxonomie zorgt op het moment namelijk voor onenigheid onder lidstaten. Vooral de vraag of kernenergie en gas ook onder duurzaam vallen zorgt nog voor onenigheid, aldus het FD.

Bron @Nextens