Restaurant interior

Btw-verhoging blijft in Belastingplan, frustratie groeit in Eerste Kamer

Het kabinet negeert de wens van de Eerste Kamer om de btw-verhoging op sport, cultuur, media en logies apart te behandelen. Deze blijft onderdeel van het Belastingplan 2025, ondanks brede steun voor een motie van D66 om dit los van het plan te behandelen. Door deze beslissing wordt het moeilijker voor de oppositie, die een meerderheid heeft in de Eerste Kamer, om de verhoging tegen te houden zonder het hele Belastingplan te blokkeren.

Frustratie in de Eerste Kamer

D66-fractievoorzitter Paul van Meenen reageerde scherp op de beslissing van het kabinet. “Dit is ongekend, zo ga je niet om met de Eerste Kamer. Het kabinet heeft ons hard nodig en ik ben hier zeer ontstemd over.” Hij sluit een stem tegen het hele Belastingplan niet uit als deze lijn wordt doorgezet. Ook Theo Bovens van het CDA noemde het besluit “een gemiste kans” en benadrukte dat het kabinet de steun van de Eerste Kamer nodig heeft voor belangrijke wetsvoorstellen, schrijft het FD.

Koppelverkoop van wetsvoorstellen

Eerder deze week steunden alle oppositiepartijen in de Eerste Kamer een motie van D66, die opriep om de btw-verhoging in een apart wetsvoorstel onder te brengen. Volgens de senaat verdient deze maatregel een uitgebreide behandeling vanwege de impact op de betrokken sectoren. Door de btw-verhoging in het Belastingplan te laten, wordt de drempel hoger om tegen te stemmen, omdat dan ook andere maatregelen uit het plan worden weggestemd.

Minister Eelco Heinen van Financiën en staatssecretaris Folkert Idsinga schreven echter dat de btw-verhoging als “integraal onderdeel” in het Belastingplan blijft. Ze vinden dat een apart wetsvoorstel de “budgettaire samenhang” zou verbreken en daarmee ook maatregelen als koopkrachtverbetering en lastenverlichting in gevaar brengt.

Verzet tegen btw-verhoging

De btw-verhoging voor onder andere sport, cultuur en logies is afgesproken door PVV, VVD, NSC en BBB in het hoofdlijnenakkoord en zou vanaf 2026 jaarlijks €2,3 miljard moeten opleveren. Ondanks verzet vanuit de oppositie kan het kabinet in de Tweede Kamer rekenen op een meerderheid voor de maatregel.

De Eerste Kamer verzet zich al jaren tegen het bundelen van wetsvoorstellen in het Belastingplan, omdat zij geen mogelijkheid hebben om specifieke onderdelen te amenderen. Ook de Raad van State had kritiek op het niet apart behandelen van politiek omstreden maatregelen zoals deze btw-verhoging, aldus het FD.

Bron @Nextens @FD