3703462

Covid19 en rechten werknemer

Werknemers moeten in een aantal gevallen thuisblijven om uit te zieken en anderen niet te besmetten. Hoofdregel is dat u loon moet doorbetalen. Wat zijn de regels?

Thuisquarantaine.

Als hoofdregel geldt : geen arbeid, wel loon. Tenzij de oorzaak van het niet (kunnen) verrichten van arbeid voor rekening van de werknemer dient te komen. Dat is het geval als deze er bewust voor heeft gekozen op vakantie te gaan met een land met code oranje of rood. Tenzij de werknemer thuis kan werken, betekent dit dat hij zijn arbeid niet kan verrichten en tijdens de periode van quarantaine geen recht op loon heeft.

Zwakke gezondheid.

Dat een werknemer met een zwakke gezondheid extra voorzichtig is is niet onbegrijpelijk. Het RIVM geeft een opsomming van kwetsbare personen. Dat zijn onder meer mensen met stoornissen aan de luchtwegen en longen, chronische hartaandoeningen en suikerziekte. Dat betekent niet perse dat zij niet naar het werk kunnen komen. U kunt het best overleggen met de bedrijfsarts wat mogelijk is.

Werkweigering.

Als een werknemer uit angst voor besmetting niet durft te werken, zonder dat er een goede reden is om hier bang voor te zijn, kan er sprake zijn van werkweigering. Blijft de werknemer weg, ook al heeft u geprobeerd de angst weg te nemen, dan kunt u de loonbetaling stopzetten. U moet de werknemer er wel op wijzen dat dit de consequentie is van niet op het werk verschijnen.

Veiligheid.

U moet ervoor zorgen dat uw werknemers veilig en gezond kunnen werken. Dit is een open norm, die u invult op basis van voorschriften en protocollen uit de branche en van de overheid. Hierbij geldt : hoe hoger het risico, des te strikter de maatregelen.

Bron @ NOAB