KINESHMA, RUSSIA - AUGUST 30, 2018: Live concert of the popular Russian rap singer Basta on stage from the label Gazgolder. Silhouettes of the audience on a musical night performance
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Cultuurwethouders vragen overheid om meer steun

De wethouders van cultuur van de vier grote steden willen dat de overheid meer geld vrijmaakt voor de cultuursector. Volgens de wethouders is de 300 miljoen euro die nu is gereserveerd niet voldoende. Dit schrijven ze in een open brief in De Volkskrant.

Touria Meliani (Amsterdam), Said Kasmi (Rotterdam), Robert van Asten (Den Haag) en Anke Klein (Utrecht) schrijven dat de reserves van de cultuursector opbranden: “Analyses van de gevolgen voor de culturele sector in de vier grote steden laten een verlies zien van 114 miljoen euro tot 1 juli 2020. Voor ons als cultuurwethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht staat vast dat we niets willen afbreken wat we later met veel extra kosten weer moeten opbouwen. Het is ontzettend belangrijk dat het culturele leven na de coronacrisis weer kan bloeien en groeien.”

Ze zeggen dat er meer geld nodig is en dat de gemeenten dat zelf maar in beperkte mate voorhanden hebben. “In tegenstelling tot het Rijk mogen gemeenten geen begrotingstekort hebben. Bovendien zijn de financiële uitdagingen die de komende jaren op ons afkomen gigantisch, waardoor onze begrotingen sowieso al onder druk staan. Willen we ons culturele fundament in stand houden, dan moet het Rijk dus bijspringen”, schrijven ze. Ook de directeuren van musea hebben al een oproep gedaan tot meer steun.

Bron @Taxence