Eco renewable and alternative energy flat icons set isolated vector illustration

Eindelijk privé en zakelijke energie gescheiden

Door thuiswerken lopen privé en werk nog meer door elkaar. Maar er zijn ook een aantal voordelen te noemen: je hebt geen reistijd, kunt tussen de middag de boodschappen doen en je werk beter over de dag verdelen. Consequentie is echter dat veel zzp-ondernemers thuis kosten maken die eigenlijk op de zaak horen. Hoe bewijs je welk deel van de energie je thuis zakelijk verbruikt?

Het zakelijke energiebonnetje

Zelfstandig ondernemer Egbert is marketingadviseur en werkt veel vanuit huis. Om slim de privé en zakelijke kosten thuis te scheiden, gebruikt hij de Energiesplitter van Mijndomein Energie. Met de Energiesplitter kan Egbert zijn werktijden instellen, waardoor zijn energierekening automatisch in een particulier en een zakelijk deel opgesplitst wordt. Egbert gebruikt de Energiesplitter zo nauwkeurig mogelijk, waardoor hij aannemelijk maakt dat het zakelijke deel ook daadwerkelijk zakelijke kosten zijn. Een jaar splitten levert hem een zakelijke energiebon van 440 euro op. Na overleg met zijn financieel adviseur heeft hij zijn energiekosten op de zaak gezet.

Waarom geen zakelijk abonnement?

Veel zzp-ondernemers worden benaderd door verkopers van zakelijke energie abonnementen. Voor de thuiswerkende ondernemer, zoals Egbert, lijkt een zakelijk abonnement interessant, maar dat is het echter niet. Want met een zakelijk energiecontract verlies je je rechten als consument en val je, ook met je privé deel van het energieverbruik, onder de zakelijke regels. Een zakelijk abonnement is vooral interessant voor ondernemers die een minimale hoeveelheid kWh afnemen.

Bron @de Ondernemer