Accountancy en bedrijfsadministratie

Gebruikelijkloonregeling kan ook gelden voor bestuurder STAK

Als de bestuurder van een stichting administratiekantoor over het vermogen van een bv kan beschikken alsof het zijn eigen vermogen is, is de gebruikelijkloonregeling van toepassing.

Een man is oprichter en enig bestuurder van een stichting administratiekantoor (STAK). Deze STAK houdt alle aandelen in een holding waarvan de man de enige bestuurder is. Daarnaast is de man medebestuurder van twee vennootschappen waarin de holding een(in)direct belang heeft. De STAK heeft certificaten van de aandelen in de bv uitgegeven aan de kinderen van de man en aan een medebestuurder van de dochtervennootschappen. De Belastingdienst meent dat de gebruikelijkloonregeling van toepassing is voor de man. De man betwist dit, omdat hij geen aandelen in de vennootschappen houdt. Hij is evenmin certificaathouder van de STAK. Maar rechtbank Gelderland oordeelt dat men de man als indirect aanmerkelijkbelanghouder van een werkmaatschappij moet beschouwen Hij kan namelijk bepalende invloed uitoefenen op het vermogen van de STAK. Hierdoor is de gebruikelijkloonregeling inderdaad van toepassing.

Onterechte bijtelling privégebruik auto

Toch is het beroep van de man gegrond. De Belastingdienst heeft namelijk ten onrechte een bijtelling voor privégebruik van de bedrijfsauto tot het loon gerekend. Het gebruikelijk loon omvat al een eventuele bijtelling voor privégebruik van de auto. Daardoor is een afzonderlijke bijtelling niet nodig. De rechtbank vermindert de aanslag tot een belastbaar inkomen uit werk en woning ter grootte van het vaste minimumbedrag aan gebruikelijk loon.

Bron @Taxence