infographic of economic impact by covid 2019 vector illustration design
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

‘Lockdown light’ op korte termijn funest voor herstel economie

Nederlandse banken verwachten dat de ‘lockdown light’ die het kabinet heeft ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, voorlopig een eind maakt aan het economisch herstel van na de eerste golf. Dat meldt het FD. Rabobank is het meest uitgesproken en voorziet dat de groei in 2021 halveert.

Economen van Nederlandse banken voerden woensdag druk overleg over wat de jongste ingrepen van de regering betekenen voor de economie. De consensus is dat de vooruitzichten op korte termijn verslechteren, maar dat de economie daarna mogelijk sneller herstelt.

Rabobank hield in zijn raming uit september al rekening met een opleving van het coronavirus, zegt econoom Frank van Es. De bank ging voor dit jaar uit van een krimp van 5,2 procent. Daar verandert weinig aan door de beperkingen die het kabinet deze week heeft ingesteld, denkt Van Es, ook al slaat de groeiverwachting voor het vierde kwartaal om van een plus naar een min. Voor volgend jaar voorziet Rabobank echter een sterker effect. Ten opzichte van september zal de raming ongeveer halveren, zegt Van Es, en in de buurt van 1 procent uitkomen.

Bron @Accountantweek.nl