369425-PB1FWR-179
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Meer kans op fraude door corona’

In Nederland lijken steeds meer managers bereid om goed gedrag te laten varen om hun bedrijf te laten overleven. Dat mrldt het Financieele Dagblad op basis van een internationaal onderzoek van accountants- en adviesorganisatie EY.

Onethisch gedrag ligt in het Nederlande bedrijfsleven tijdens de coronacrisis op de loer. 

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van EY. Het accountants- en advieskantoor hield begin dit jaar een internationaal onderzoek onder drieduizend bestuurders, managers en medewerkers van grote bedrijven. In april, toen de coronacrisis was uitgebroken, kreeg dat een vervolg onder zeshonderd respondenten. 

Meer dan de helft van de Nederlandse deelnemers gelooft dat het management bereid is om gedragsregels te schenden voor succes op korte termijn. De beweegreden is angst: managers zijn bang voor slechte resultaten, verlies van werkgelegenheid en voor de dreiging van een faillissement.

‘Er ontstaat een tsunami aan nieuwe risico’s’, waarschuwt EY-partner Brenton Steenkamp, verantwoordelijk voor de afdeling Forensic & Integrity Services. Steenkamp noemt de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) als voorbeeld. De Rijksoverheid pompt daarmee miljarden naar het bedrijfsleven om gedurende de lockdown zo veel mogelijk werkgelegenheid overeind te houden. Meer dan honderdduizend bedrijven hebben daarvan al gebruik gemaakt. Maar al heel snel wezen allerlei experts, onder wie accountants, op grote frauderisico’s. 

Bron @Accountantweek