lunch-box-books (1)

Moet ik de lunchpauze van mijn medewerkers doorbetalen?

“Ik heb een aantal mensen in dienst, die, vanzelfsprekend, tussen de middag een broodje willen eten. Ben ik verplicht de lunchpauze door te betalen? En hoe lang mogen mensen eigenlijk pauze nemen?”

“Nee, je hoeft lunchpauzes, of andere langere pauzes die jouw mensen nemen, niet door te betalen. Het werkt eigenlijk heel simpel: als er niet wordt gewerkt, wordt er ook niet betaald. Als een werknemer vijfenhalf uur achter elkaar gewerkt heeft, dan heeft hij recht op minimaal dertig minuten pauze. Die pauze mag overigens worden opgesplitst in twee keer vijftien minuten.

Wordt er door een werknemer langer dan tien uur gewerkt, dan is de pauze minstens 45 minuten. Deze mag worden gesplitst in meerdere pauzes van minimaal een kwartier.

Je mag tijdens de lunchpauze niet van je medewerkers verlangen dat er toch bepaalde werkzaamheden worden uitgevoerd. Je hoort nog wel eens dat iemand wordt gevraagd tijdens de pauze de telefoon te beantwoorden. Dat mag dus niet.”

Koffie halen en rookpauzes?

“Dan heb je natuurlijk ook nog de gesprekjes bij de koffieautomaat en de rookpauzes, waarvoor men naar buiten moet of naar het rookhok.

Dit wordt normaal gesproken gewoon doorbetaald, maar een werkgever kan wel grenzen stellen als iemand, omdat hij 46 keer per dag koffie haalt, niet aan zijn uren komt.”

Pauze thuiswerker doorbetalen?

Nu steeds meer werknemers thuiswerken zijn er veel vragen over de regels en afspraken. Logischerwijs heeft ook een thuiswerker recht op pauzes.

In principe gelden dezelfde regels als voor werknemers die op kantoor, in een werkplaats of op een andere locatie werken.

Bron @DeZaak