arrangement-banknotes-rope (1)

Niet alles wat een werknemer ontvangt is loon

Loon is al hetgeen uit een dienstbetrekking wordt genoten. Om een naheffingsaanslag te kunnen opleggen moet de inspecteur wel het causale verband tussen de betaling door de werkgever en de dienstbetrekking van de werknemer kunnen aantonen.

Een werkgever geeft aan drie werknemers ieder € 100.000 en aan één werknemer € 60.000. De werknemers en de werkgever zien die bedragen als schenkingen van de werkgever aan de werknemers. Hiervan worden ook notariële aktes gemaakt. De inspecteur meent dat sprake is van loon en legt aan de werkgever naheffingsaanslagen loonheffingen op.

Verklaring directeur

Bij rechtbank Gelderland is in geschil of sprake is van loon of van schenkingen. De directeur motiveert zijn stelling dat de betalingen schenkingen zijn met onder meer het feit dat de schenkingen zijn gedaan vanwege de privérelatie tussen de directeur en de werknemers. Vier werknemers verkeerden in 2014 in financieel zwaar weer. Daarom wilde de directeur die vier werknemers extra ondersteunen. Ook wijst de directeur op het feit dat de vier werknemers tot een groep van negen werknemers behoren, maar dat de andere vijf werknemers geen schenkingen hebben gehad. De directeur heeft aan 21 mensen schenkingen gedaan. Deze 21 mensen zijn familie of kennissen van de directeur, ook de vier werknemers behoren tot de familie- of kennissenkring.

Geen loon

De rechtbank vindt de verklaring van de directeur geloofwaardig. De inspecteur daarentegen heeft volgens de rechtbank niet aannemelijk gemaakt dat de betalingen aan de vier werknemers zozeer hun grond in de dienstbetrekking vinden, dat zij als daaruit genoten moeten worden beschouwd. Ook valt niet in te zien waarom alleen de directeur als enige van de drie aandeelhouders van de werkgever uiteindelijk die betaling via verrekening in rekening-courant heeft gedragen. De rechtbank vernietigt de naheffingsaanslagen loonheffingen.

Bron @Taxence