Stack of document on the table , business concept

NIEUWE BLUNDER FISCUS: DUIZENDEN DOSSIERS TE VROEG VERNIETIGD

Weer een blunder bij de Belastingdienst. 9000 dossiers zijn te vroeg vernietigd. Het is de zoveelste tegenslag voor getroffen ouders in de toeslagenaffaire. Het gaat om duizenden dossiers uit het archief van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst. De dossiers zijn van mensen die die in beroep zijn gegaan tegen besluiten van de afdeling Toeslagen.

Niet van een leien dakje

Verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen beloofde donderdag aan de Tweede Kamer dat de getroffen ouders het voordeel van de twijfel krijgen. De bewuste dossiers zijn tussen 2009 en 2012 gearchiveerd. Volgens protocol worden toeslagendossiers na twaalf jaar vernietigd, voor dossiers bij de Belastingdienst geldt een termijn van zeven jaar. Die kortere termijn is dus nu onterecht bij deze dossiers aangehouden.

Het is weer een nieuwe grote tegenslag voor van Huffelen en de hersteloperatie waar zij mee bezig is. Het vertrouwen in de overheid heeft flinke deuken opgelopen door de toeslagenaffaire. Zo bleken ouders bij de aanvraag etnisch geprofileerd te zijn. In sommige gevallen moesten er tienduizenden euro’s terugbetaald worden.

De hersteloperatie van de staatssecretaris loopt vanaf het begin al niet van een leien dakje. Twee weken geleden bleek al dat de fiscus de onafhankelijke commissie die beoordeelt of gedupeerde ouders in aanmerking komen voor schadevergoeding verkeerd had geïnformeerd. Waardoor waarschijnlijk duizenden gedupeerde ouders onterecht werden afgewezen. Wat dit extra pijnlijk maakt is dat dit fout ging bij de nieuw opgerichte organisatie die juist los van de fiscus beter zou kunnen opereren, dat schrijft Trouw.

Recht op compensatie

De duizenden vernietigde dossiers zijn waarschijnlijk van ouders die door de verruiming van de regeling juist recht hebben op compensatie. De verruiming werd realiteit door toedoen van Kamerleden Renske Leijten en Pieter Omtzigt van SP en het CDA. Ouders die ten onrechte het etiket ‘opzet’ of ‘grove schuld’ opgeplakt kregen vallen nu wel onder de compensatie.

Informatie uit oudere dossiers bleek al langere tijd zeer lastig boven water te krijgen voor de Tweede Kamer maar ook de ouders zelf. De staatssecretaris moet nu kijken wat er nog te redden valt. Sommige documenten liggen bijvoorbeeld bij de rechtbank of zijn aan de hand van openbare informatie te reconstrueren. Als dat niet lukt krijgen de ouders gelijk in hun beroep.

Mini-enquête

Kort geleden werd bekend dat de Tweede Kamer een mini-enquête start naar de toeslagenaffaire. CDA-Kamerlid Chris van Dam gaat de commissie leiden, zo werd donderdag bekend. De openbare ondervragingen starten in november. Daarbij zullen zowel zittende als ex ministers en staatssecretarissen zullen worden ondervraagd. Onder wie waarschijnlijk ook Eric Wiebes en Lodewijk Asscher.

De focus ligt vooral op het overleg dat plaatsvond tussen de betrokken ministers van 2013 tot 2015 over de zogeheten Aanpak Fraude. Daarbij speelt natuurlijk de vraag of zij op de hoogte waren van de fraudeaanpak en de signalen dat dit uit de hand liep, aldus Trouw.

Bron @Nextens