Veel organisaties willen graag voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving voor AI, zoals de EU AI Act, NIS2, DORA en GDPR, maar hebben weinig vertrouwen dat dit op tijd lukt. Slechts veertien procent van de Nederlandse bedrijven geeft aan extreem vertrouwen te hebben in het naleven van regelgeving, vergeleken met 23 procent wereldwijd.
- Regelgeving voor AI wordt vooral gezien als een plicht en niet als een kans
- Veel ondernemers hebben als belangrijkste doel om te voldoen aan wetgeving voor cybersecurity
- Sneller reageren op incidenten en storingen is ook een belangrijk doel
- Bedrijven verhogen volgend jaar hun budgetten voor cybersecurity
Dit komt naar voren uit het Global Digital Trust Insights 2025 van PwC, over cybersecurity. Het merendeel van de regelgeving voor AI baseert zich op welke cybersecurity, resilience of privacymaatregelen genomen moeten worden om beschermd en weerbaar te zijn. Volgens PwC betekent dit dat bedrijven cybersecurity en privacy nog steeds niet zien als iets wat juist kan helpen om een concurrentievoordeel te krijgen.
Voor kleine financiële dienstverleners is er de subsidie Mijn Cyberweerbare Zaak gestart. Deze subsidie biedt kleine bedrijven de kans om met financiële steun hun digitale weerbaarheid te vergroten. De subsidie is beschikbaar via het Digital Trust Center, een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.
Nederlandse bestuurders geven aan dat beter naleven van de regelgeving voor cybersecurity hun belangrijkste doel is in 2025. 43 procent wil hierin verbeteren. Wereldwijde en West-Europese respondenten richten zich juist meer op snellere reactietijden bij incidenten en verstoringen. Van de Nederlandse deelnemers aan het onderzoek geeft 41 procent aan de reactietijden op incidenten en storingen als belangrijk doel te hebben in 2025.
Bron @Accountantweek