264479-P4TGS4-882
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Ontslagen flexwerkers krijgen mogelijk 600 euro steun

Het kabinet wil ontslagen flexwerkers helpen met een uitkering van 600 euro per maand. Het is wel de vraag of UWV zo’n maatregel kan uitvoeren. Dat melden bronnen aan de NOS.

Flexwerkers die ervoor in aanmerking willen komen, moeten kunnen aantonen dat ze voor de coronacrisis 600 euro of meer per maand verdienden.

Tussen wal en schip

Het is de vraag of UWV al het extra werk wel aankan. Als blijkt dat het qua capaciteit bij het UWV niet lukt, gaat de hele regeling voorlopig niet door. Binnen enkele dagen moet daar een knoop over worden doorgehakt. Nu valt een deel van de ontslagen flexwerkers tussen wal en schip. De schatting is dat het om tienduizenden mensen gaat. Ze komen vaak niet in aanmerking voor een WW-uitkering en ook niet voor gewone bijstand of een zzp-vangnet. Studentenorganisaties lobbyen al langer voor een steunregeling die studenten compenseert voor het verlies van hun bijverdiensten in de horeca en andere door corona getroffen sectoren. Volgens PvdA-Kamerlid Van Dijk is het goed dat er nu een vangnet komt voor deze groep, maar 600 euro is absoluut onvoldoende. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is teleurgesteld over de voorgenomen steunmaatregel voor flexwerkers. “Het is precies geen oplossing voor de meeste studenten”, zegt voorzitter Alex Tess Rutten. En dat terwijl de maatregel juist bedoeld is voor onder meer bijverdienende studenten die hun baan kwijt zijn geraakt door de coronacrisis.

Bron @Taxence