Als een bv betalingen doet aan familieleden van haar dga zonder dat zij daarvoor een zakelijke tegenprestatie ontvangt, geniet haar dga een verkapte winstuitdeling.
Een vrouw houdt 50% van de aandelen in een holding. Haar broer bezit de resterende 50%. De holding houdt alle aandelen in een bv. De activiteiten van deze bv bestaan uit het fokken en houden van paarden, handel in paarden, handel in bestrijdingsmiddelen en kunst- en organische meststoffen, het uitoefenen van een agrarische onderneming en een transporthandel. De bv oefent haar ondernemingsactiviteiten uit in een complex met een bedrijfswoning. De bedrijfswoning verhuurt zij door aan de ouders van de zus en de broer. De vrouw verricht vanuit hun eenmanszaak werkzaamheden voor de holding en de bv. Naar aanleiding van een boekenonderzoek stelt de inspecteur echter dat de vrouw geen winst uit onderneming geniet. De vergoeding voor de werkzaamheden die zij voor de holding en de bv verricht, vormt namelijk volgens de fiscus verkapt loon uit een fictieve dienstbetrekking. Rechtbank Zeeland-West-Brabant is het op dit punt eens met de inspecteur.
Bewust van bevoordeling
Daarnaast meent de Belastingdienst dat de vrouw verkapte winstuitdelingen heeft genoten. De holding en de bv hebben namelijk in 2019 en 2020 verschillende betalingen verricht en verstrekkingen verleend aan familieleden van de vrouw. Daartegenover hebben geen zakelijke tegenprestaties gestaan. Daardoor is volgens de inspecteur sprake van een indirecte privébevoordeling van de vrouw. De vrouw is zich daarvan bewust geweest. Omdat zij samen met haar broer, aandeelhouder en bestuurder is van vennootschappen, is de wetenschap van de bevoordeling bij de vrouw en haar broer toe te rekenen aan de vennootschappen. De rechtbank volgt ook dit standpunt van de fiscus. Toch is het beroep van de vrouw gegrond, omdat de inspecteur de vergrijpboete ten onrechte over de totale belasting heeft berekend. De grondslag moet uitsluitend bestaan uit de belasting die vanwege de fiscale correcties is verschuldigd.
Bron @Taxence