560582-PKSSCF-64
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Stijging huizenprijzen zorgt voor groei vermogens

Op 1 januari 2019 bedroeg het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens 49.800 euro. Dat is 12.000 euro meer dan een jaar eerder. De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het vermogen is weer boven het niveau van 2008, het jaar waarin de financiële crisis uitbrak. Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, was het vermogen met 15,1 duizend euro iets hoger dan in 2018.

Een eigen huis

Er waren 7,8 miljoen huishoudens die samen 2 400 miljard euro aan bezittingen hadden. Daartegenover stond  870 miljard aan schulden, waardoor het totale vermogen in Nederland uitkwam op 1 540 miljard. Prijsstijgingen en -dalingen van woningen hebben grote invloed op het vermogen van huishoudens. Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden in 2019 een eigen woning. De eigen woning vormde met 60 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Daarna volgen bank- en spaartegoeden en aanmerkelijk belang. De hypotheekschuld is de grootste schuldenpost.

Ouderen

Het vermogen is sterk afhankelijk van de levensfase. De hoogste vermogens zijn dan ook te vinden bij de 65-plussers. Zij bezitten vaak een eigen woning en hebben nauwelijks of geen hypotheekschuld meer. Begin 2019 bedroeg het doorsnee vermogen van 65-plushuishoudens 142,6 duizend euro. Ruim de helft van deze huishoudens had een vermogen van meer dan een ton en bij 14 procent was dat meer dan een half miljoen. Slechts 3 procent had een negatief vermogen. Onder jongere huishoudens kwam een negatief vermogen vaker voor: onder huishoudens met een hoofdkostwinner jonger dan 25 jaar was dat 47 procent, van de 25 tot 45-jarige huishoudens was dat bijna 1 op de 4. 

Brabantse dorpen

Bloemendaal was in 2019 de meest vermogende gemeente van Nederland, met een doorsnee vermogen van 381 duizend euro. Dat is bijna 8 keer zoveel als landelijk . Ook staan er in de top tien van meest vermogende gemeenten veel Brabantse dorpen: Alphen-Chaam, Hilvarenbeek, Oirschot en Sint-Anthonis. Hier wonen naar verhouding veel ouderen, die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd. Daarnaast behoorden ook Laren, Rozendaal, Heemstede, Bunnik en Bergen tot de tien gemeenten met de hoogste vermogens.

Grote steden

Huishoudens met het laagste doorsnee vermogen bevinden zich vooral in de grote steden. Het minst vermogend is Rotterdam met een doorsnee vermogen 6,1 duizend euro.

Meer informatiecbs, 13 oktober 2020

Bron @Taxence