Businesswoman connected tech devices and icons applications to a digital planet earth

‘Veel eigenaren grote familiebedrijven niet geregistreerd in UBO-register’

Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat een kwart van de eigenaren van de dertig grootste familiebedrijven in Nederland niet vermeld staat in het UBO-register. Een deel van de bedrijven geeft als reden de achterstanden bij de KvK.

Van de bedrijven die wel in het UBO-register staan, heeft een deel pseudo-eigenaren ingevuld waardoor de echte eigenaren anoniem blijven. Volgens Jesse Renema van Open State Foundation is het nu te makkelijk om misbruik te maken. Hij pleit voor registratie bij 5% van de aandelen in plaats van 25%.

Maar zelf als de verwerkingsachterstand is ingelopen bij de KVK, heeft nog maar 64% van de organisaties hun eigenaar doorgegeven volgens het ministerie van Financiën. Honderdduizenden eigenaren zijn hierdoor in overtreding.

Zaak bij Europese Hof van Justitie

Eerder meldde minister Kaag dat Bureau Economische Handhaving is gestart met de handhaving op de naleving van de registratieplicht in het UBO-register na het verstrijken van de deadline op 27 maart 2022. BEH zal deels risicogebaseerd en deels steekproefsgewijs de handhaving inzetten. Deze steekproefsgewijze handhaving is op dit moment echter opgeschort in afwachting van een zaak bij het Europese Hof van Justitie. Die zaak gaat over de vraag of een openbaar UBO-register het recht op privacy buitenproportioneel schendt.

Bron: NOS, 27 juli 2022

Pitstop Familiestichting en Family Governance

In deze cursus bespreekt ervaren ondernemingsrechts- en vermogensbeschermingsspecialist mr. Alycke Kootstra de verschillende mogelijkheden en bijbehorende afwegingen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leert u hoe u een familiestichting en family governance kunt inrichten. Daarbij uiteraard aandacht voor de wet- en regelgeving waaronder het UBO-register en het wetsvoorstel Bestuur en Toezicht.

Bron @Taxence