Close-up of unrecognizable man working with financial data. He using calculator and examining document. Financial inspector holding examination. Paperwork or finance concept

Vennootschapsbelasting omhoog tegen tekorten

Ook bedrijven en vermogenden gaan meer belasting betalen.

Het begrotingstekort van Nederland stijgt dit jaar naar 3,4 procent en komt daarmee weer boven de Europese norm van 3 procent. Extra uitgaven dekt de coalitie vooral door hogere inkomens en bedrijven meer belasting te laten betalen. Ook gaat de vennootschapsbelasting omhoog. 

Verder wordt er 2,2 miljard gesneden in diverse fondsen zoals het stikstoffonds om andere nieuwe wensen te betalen. Dat blijkt uit de voorjaarsnota van het ministerie van Financiën. Het kabinet geeft veel meer geld uit om ook mensen te compenseren voor de hoge energierekening.

Het kabinet geeft 6,4 miljard euro extra uit om de stijging van de energieprijzen te verzachten. Verder is er een tegenvaller van 2,8 miljard euro. Dat is geld dat naar 60.000 spaarders gaat die bezwaar hadden gemaakt tegen de belasting die zij moesten betalen over hun vermogen in box 3.

Sowieso zullen vermogenden in de toekomst meer belasting moeten betalen. Dat past binnen de discussie over vermogensongelijkheid, vindt het kabinet. “Sterke schouders zullen meer lasten moeten dragen”, zegt minister van Financiën Sigrid Kaag daarover.

De komende jaren duikt het begrotingstekort volgens Kaag weer onder de 3 procent. Het zal dan uitkomen op tussen de 2,5 en 3 procent is de verwachting. De overheidsschuld blijft wel onder de Europese norm van 60 procent. Die staat op 52,9 procent en loopt op naar 54,9 procent in 2025.

Bron @Accountantweek.nl