Happy mom holding excited baby in arms, lifting child in air. Side view. Parenthood and childhood concept

Wet betaald ouderschapsverlof aangenomen door Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet betaald ouderschapsverlof. Dit wetsvoorstel regelt dat ouders deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen bij de geboorte van hun kind.

Op dit moment geldt een regeling van 26 weken ouderschapsverlof per ouder in de eerste 8 levensjaren van het kind. Met dit voorstel worden beide ouders in het eerste levensjaar van het kind voor 9 van deze weken gedeeltelijk doorbetaald. Deze weken komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner. De wet betaald ouderschapsverlof zal op 2 augustus 2022 inwerking treden.

Werkgevers kunnen vanaf 2 augustus 2022 de aanvragen indienen bij UWV voor de uitkering voor de werknemers die gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen. Het ouderschapsverlof geldt ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de wet een kind krijgen. Het kind moet op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar zijn. Ook moeten ouders op dat moment werken (werknemer zijn). En nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsuur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen. 

Een motie die de regering oproept om het doorbetalingspercentage bij verlof te verhogen van 50% in het voorliggende wetsvoorstel naar 70% werd ook aangenomen. Vooral over de hoogte van de uitkering was in de senaat nog discussie. In het kabinetsvoorstel krijgen ouders de helft van hun brutoloon vergoed.

Bron: @Taxence / Eerste Kamer, 12 oktober 2021