Premie aof
Met ingang van 1 januari 2022 wordt de basispremie arbeidsongeschiktheidsfonds (aof) vervangen door een gedifferentieerde premie AOF. Kleine werkgevers gaan over het premieloon van de werknemers een lagere premie AOF betalen dan de middelgrote en grote werkgevers. Hiermee komt het kabinet kleine werkgevers financieel tegemoet voor de kosten van de loondoorbetaling bij ziekte.
U heeft inmiddels van de Belastingdienst de “mededeling loonheffingen gedifferentieerd premiepercentage werkhervattingskas” ontvangen. Hierin is ook aangegeven of u ingedeeld bent als kleine of (middel) grote werkgeven.
Wij ontvangen graag een kopie van deze mededeling zodat we het juiste percentage kunnen gaan toepassen.
Omdat er bij het uitbetalen van een uitkering (bijv. WAO, WAZO) altijd de hoge AOF premie berekend moet worden is het van belang dat u aan ons doorgeeft als bijvoorbeeld een werknemer zwangerschapsverlof heeft. Deze uitkering wordt door UWV aan u uitbetaald (inclusief de sociale lasten) en u betaald het loon door van de werknemer. Wij moeten dan over deze uitkering in de loonadministratie de hoge premie berekenen, ook als u een kleine werkgever bent.
Thuiswerkvergoeding/reiskostenvergoeding
Vanaf januari 2022 is het mogelijk om uw werknemers een onbelaste vergoeding te geven voor de extra kosten die zij maken omdat ze thuiswerken. De gerichte vrijstelling binnen de Werkkostenregeling bedraagt maximaal € 2 per thuiswerkdag.
De gerichte vrijstelling voor het thuiswerken komt naast de al bestaande gerichte vrijstellingen voor het onbelast vergoeding, verstrekken en ter beschikking stellen van o.a. noodzakelijke gereedschappen, ICT middelen en arbovoorzieningen. Indien u gebruik wilt maken van de gerichte vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding dan is het van belang dat u de kosten tijdig aanwijst als eindheffingsloon en dat u schriftelijk vastlegt welke dagen uw werknemers thuiswerken.
Het is echter niet mogelijk om voor dezelfde dag zowel een thuiswerkvergoeding als een reiskostenvergoeding uit te betalen. Bij samenloop moet er dan een keuze gemaakt worden. Voor de berekening van de vaste vergoeding geld de 128-dagen regeling: in het geval dat uw werknemer 128 dagen thuiswerkt mag u een onbelaste vergoeding voor thuiswerken geven alsof de werknemer 214 dagen per kalenderjaar thuis werkt. Bij parttime werken wordt dit naar rato herrekend.
Wellicht dat de huidige reiskostenvergoeding van uw werknemers aangepast moeten worden met ingang van 1 januari 2022. Wij horen dit graag van u.
Bijtelling auto
In 2022 wijzigt er ook weer iets in de bijtelling van de elektrische auto. Het algemene bijtellingspercentage blijft gelijk aan 2021, namelijk 22%. Voor een volledig elektrische auto die een datum eerste toelating heeft in 2022 geldt een korting van 6% tot een bedrag van € 35.000. Deze korting geldt voor een periode van 60 maanden.
Herziening WW premie laag-hoog
Vanaf januari 2020 betalen werkgevers een lage WW-premie voor vaste contracten en een hoge WW-premie voor flexibele contracten. De hoge premie geldt echter ook met terugwerkende kracht voor de vaste contracten indien een medewerker (met een contract van minder dan 35 uur per week) in een kalenderjaar meer dan 30% heeft overgewerkt. Deze regeling was tijdens de coronacrisis opgeschort. Echter vanaf 1 januari 2022 geldt deze 30% toets weer voor alle werkgevers.
Ouderschapsverlof
Met ingang van 2 augustus 2022 wordt het ouderschapsverlof deels betaald. Het UWV betaalt gedurende 9 weken 50% van het dagloon (tot 50% van het maximum dagloon). Deze 9 weken moeten dan wel in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Er ligt nog een voorstel om de vergoeding te verhogen naar 70%. De resterende 17 weken onbetaald ouderschapsverlof kunnen dan nog tot de 8e verjaardag van het kind opgenomen worden.
Voor een moeder komt het verlof er als volgt uit te zien:
16 weken zwangerschaps- bevallingsverlof (100% via UWV)
9 weken betaald (50% of 70% via UWV) ouderschapsverlof
17 weken onbetaald ouderschapsverlof (tenzij in CAO anders geregeld)
Voor een partner:
1 maal het aantal werkuren per week geboorteverlof (100% betaald door werkgever) op te nemen binnen 4 weken na de geboorte
5 weken aanvullend geboorteverlof (70% via UWV) op te nemen binnen 6 maanden na de geboorte én zij moeten eerst het geboorteverlof hebben opgenomen
9 weken betaald (50% of 70% via UWV) ouderschapsverlof
17 weken onbetaald ouderschapsverlof.
Al deze vormen van verlof moeten via de aangifte loonheffingen doorgegeven worden aan de Belastingdienst. Indien dit bij één van uw werknemers van toepassing is dan is het van belang dat u dit bij ons meldt.
STAP-budget
Een wijziging die niets te maken heeft met de salarisadministratie maar toch het vermelden waard is:
Vanaf januari 2022 is het niet meer mogelijk om scholingskosten bij de aangifte inkomstenbelasting af te trekken. Hiervoor in de plaats komt het STAP-budget. Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden een STAP-budget aanvragen via het STAP-portaal van UWV. Als de aanvraag is goedgekeurd wordt het bedrag aan de opleider betaald. Het DUO houdt een register bij met opleidingen waarvoor een STAP-budget is aan te vragen.
Werkkostenregeling afrekening 2021
Uiterlijk in de aangifte loonheffingen over december 2021 dient de werkkostenregeling 2021 te worden afgerekend.
Wij verzoeken u daarom voor 25 januari 2022 een opgaaf te verstrekken met daarop de vergoedingen en verstrekkingen die u aan het personeel heeft vergoed of verstrekt en die onder de vrije ruimte vallen.
Indien wij geen opgave van u ontvangen gaan we ervan uit dat er geen vergoedingen of verstrekkingen zijn of dat deze binnen uw vrije ruimte zijn gebleven.
Wij willen er nog een keer op wijzen dat u vooraf moet aangeven of loonbestanddelen worden aangewezen als eindheffingsloon. Deze keuze moet uit uw administratie blijken. Voldoet u niet aan deze voorwaarde dan kan de Belastingdienst u verplichten het loonbestanddeel te bruteren. Dit kan voor u aanzienlijke kosten met zich meebrengen.