Winkeliers willen zo spoedig mogelijk met het nieuwe kabinet om tafel om te bespreken onder welke voorwaarden de winkels deze maand weer open kunnen. Dat geeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) aan.
In de branche wordt het als bijzonder pijnlijk ervaren dat niet-essentiële winkels in Nederland verplicht hun deuren gesloten moeten houden, terwijl een stad als Antwerpen veel Nederlandse shoppers ontvangt en vuurwerk massaal in het buitenland aangeschaft wordt.
“We hoeven namelijk volgens onze overtuiging niet dicht”, zegt RND-directeur Eus Peters. “Het ziekteverzuim in winkels is al vier jaar een constante; je wordt in een winkel niet ziek”, aldus de belangenbehartiger van de centraal geleide grootwinkelbedrijven en franchisegevers in de detailhandel.
Winkels zijn volgens Peters nu niet dicht omdat ze bij zouden dragen aan verspreiding van het virus, maar omdat het OMT en kabinet sturen op het tegengaan van persoonsbewegingen. Maar het probleem daarbij is volgens de RND-directeur dat er in de modellen geen onderscheid wordt gemaakt tussen risicovolle drukte van mensen en risicoloze persoonsbewegingen waarbij iedereen een mondmasker draagt en voldoende afstand houdt. “Dat is teleurstellend en gaat uit van een model in plaats van de werkelijkheid.”
Volgende week vrijdag komt het kabinet weer met een besluit over de coronamaatregelen. Maar in aanloop daarnaartoe heeft het Outbreak Management Team (OMT) al laten weten nog niet te denken aan een snelle versoepeling, afgezien van de recente aankondiging over het heropenen van de scholen. Infectieziektendeskundige en OMT-lid Marc Bonten ging in Nieuwsuur zelfs al zover dat het niet voor de hand ligt dat er vanaf volgende week alweer grote versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn.
Dat OMT-leden hun mening zo kunnen ventileren, is bij ondernemers niet goed gevallen. Verschillende brancheorganisaties stelden woensdag in De Telegraaf dat de publieke optredens van OMT-leden voor ongenoegen en onrust zouden zorgen, ook omdat beslissingen over het coronabeleid uiteindelijk aan het kabinet zijn en niet aan het OMT. Ook Peters vindt het voorbarig om nu al conclusies te trekken. Hij wijst erop dat het meetmoment pas volgende week is en dat er dan ook pas een besluit genomen wordt.
Bron @Accountantweek