735

Zzp’er: minder pensioen, meer vermogen

Zzp’ers hebben gemiddeld minder werkgeverspensioen opgebouwd dan werknemers. Maar zzp’ers hebben vaak wel flink meer vermogen dan werknemers. Deloitte onderzocht de opbouw van de pensioenvoorziening van zzp’ers in Nederland.

Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt dat steeds meer Nederlanders zzp’er worden. Nergens in Europa groeit het aandeel zzp’ers sneller dan in Nederland. Ook blijkt uit dit eerdere onderzoek dat een steeds kleiner deel van de zzp’ers geld opzij zet voor hun pensioen.

Nu blijkt dat zzp’ers nauwelijks sparen voor hun pensioen (op fiscaal gefaciliteerde wijze), gaat dit onderzoek in op pensioenvoorziening van zzp’ers. Deloitte onderzocht of ze andere middelen hebben om aan te wenden na hun pensioen. Denk aan: eerdere pensioenrechten, vermogen, of een partner die wel voor het pensioen heeft gespaard en waarop de zzp’er eventueel kan terugvallen.​

Uit het onderzoek blijkt dat zzp’ers in beperkte mate eerdere pensioenaanspraken hebben bij vroegere arbeidsrelaties. Verder blijkt dat zzp’ers flink meer vermogen bezitten dan werknemers. Zzp’ers hebben in mindere mate een partner met pensioen door eerdere arbeidsrelaties.

Een goede oude dag?

Ook is gekeken naar wie wel en wie niet kan rekenen op ‘een goede oude dag’. Als vuistregel wordt in dit onderzoek aangehouden dat men kan spreken van een goede oudedagvoorziening als na het pensioen maandelijks kan worden geleefd van minimaal 70% van het laatst ontvangen maandsalaris.

Uit deze data-analyse blijkt dat voor gemiddelde werknemers vlak voor de pensioenleeftijd geldt dat zij tijdens hun pensioen op een inkomen van 62% (excl. vermogen) / 80% (incl. vermogen) van hun laatst verdiende maandinkomen kunnen rekenen. Een gemiddelde zzp’er van vlak voor de pensioenleeftijd is op koers om na zijn pensioen maandelijks te kunnen leven van 51% (excl. vermogen) / 95% (incl. vermogen) van zijn of haar laatstverdiende maandinkomen.

Dé zzp’er bestaat niet

Dit onderzoek toont ook aan dat de groep zzp’ers zo diffuus is dat het eigenlijk niet mogelijk is om te spreken van ‘een gemiddelde zzp’er’. Het beeld verschilt dusdanig per sector dat in dit onderzoek ook een uitsplitsing is gemaakt op sectorniveau.In de analyse worden zzp’ers in verschillende leeftijdscategorieën en sectoren meegenomen.

Impact coronacrisis

Doordat COVID-19 een grote impact heeft gehad op bedrijven en daarmee op een grote groep zzp’ers leert dit onderzoek dat de aanwezige achterstand van pensioenopbouw van zzp’ers niet zal helpen in de financiële situatie van vele zzp’ers. Wel ziet Deloitte  dat het grotere vermogen dat een groot deel van de zzp’ers heeft, dit verschil kan verkleinen. Het ‘tekort’ van gespaard pensioen kan voor een deel van de zzp’ers worden ingevuld met een relatief groot vermogen, mits dat vermogen ook beschikbaar is en blijft.

Bron @Taxence