Candid shot of young American man and woman dressed casually feeling stressed while managing finances in kitchen together, calculating expenses, paying utility bills online on laptop computer

Mkb-meldpunt voor overschrijding betaaltermijnen

Mkb’ers kunnen vanaf 26 januari anoniem bij de Autoriteit Consument & Markt melden dat grootbedrijven zich niet aan een afgesproken betaaltermijn houden.

Hiermee wil de overheid zicht krijgen op hoe vaak de afgesproken betaaltermijnen van het grootbedrijf aan het mkb niet worden nageleefd.

Afgelopen zomer kondigde staatssecretaris Keijzer aan te willen onderzoeken of er overheidstoezicht nodig is op de naleving van betaaltermijnen tussen het grootbedrijf en het mkb . Uit cijfers blijkt dat rekeningen steeds later betaald worden in plaats van eerder.

Wettelijke betaaltermijn

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Justitie en Veiligheid (J&V) werken daarnaast aan een wetswijziging om de maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het midden- en klein bedrijf (mkb) te verkorten van 60 naar 30 dagen. Vaak is het moeilijk voor kleinere ondernemers om de naleving van overeengekomen betaaltermijnen zelf af te dwingen. Het ministerie van EZK zal de uitkomsten na één jaar evalueren om te bepalen of overheidstoezicht wordt ingesteld.

Melding maken kan via het online formulier op de website.

Bron @Taxence