Het ministerie van Financiën onderzoekt of de Belastingdienst in de toekomst inkomensgegevens van hypotheekaanvragers kan delen met banken. Dit moet helpen om hypotheekfraude door drugscriminelen tegen te gaan.
Het onderzoek volgt op een motie van GroenLinks-PvdA en NSC. Dit naar aanleiding van berichtgeving over criminele netwerken die betrokken zijn bij grootschalige hypotheekfraude in Nederland.
Fraude steeds moeilijker te detecteren
Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn criminelen steeds vaardiger in het vervalsen van documenten voor hypotheekaanvragen. Voor banken wordt het daardoor moeilijker om fraude te detecteren. Een controle van de verstrekte gegevens bij de Belastingdienst zou in veel gevallen snel fraude aan het licht kunnen brengen. Maar vanwege de fiscale geheimhoudingsplicht mag dit op dit moment niet gebeuren.
Oproep tot strengere controle
GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer diende samen met NSC een motie in om te onderzoeken of er een oplossing is voor dit probleem. ‘Wij willen dat de Belastingdienst aanvragen kan controleren, met waarborgen voor de privacy van de aanvrager. Dit zorgt voor een rechtvaardige huizenmarkt en minder criminaliteit’, aldus Mutluer. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het ministerie van Financiën in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Schrikbarende cijfers
De politie ontdekte dat drugscriminelen in Amsterdam honderden huizen hebben aangekocht of gefaciliteerd bij aankoop. Landelijk zou het volgens schattingen om zo’n 8.000 woningen gaan. Pim Jansonius, politiechef in Amsterdam, noemt de landelijke omvang ‘schrikbarend’.
Bron @Nextens