10

Aantal faillissementen blijft laag ondanks toename

Het aantal faillissementen bedroeg 5,4 procent van de piek in 2013.

Het aantal faillissementen is in februari weer opgelopen, na een daling in januari. Het aantal faillissementen bleef ondanks de toename laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona. Het aantal faillissementen is 5,4 procent ten opzichte van de piek in mei 2013. Toen gingen 911 bedrijven over de kop. In februari dit jaar waren dat er 49, meldt statistiekbureau CBS.

Sinds de piek in 2013 is het aantal faillissementen verder afgenomen en het aantal bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Na augustus 2022 is het aantal faillissementen vier maanden op rij gestegen tot het hoogste niveau na mei 2020. In januari 2023 daalde het aantal faillissementen.

Dat het aantal faillissementen al langer vrij beperkt is, heeft onder andere te maken met de eerdere coronasteun vanuit het kabinet waardoor ook bedrijven die in de basis niet gezond waren overeind konden blijven. Inmiddels worden bedrijven niet meer vooral geplaagd door corona, maar door het flinke oplopen van de energieprijzen en de hoge inflatie in het algemeen. Daarvoor heeft de overheid eveneens steun opgetuigd.

Net als in de voorgaande maanden was de handel in februari de bedrijfstak waarin de meeste faillissementen werden uitgesproken, namelijk 62. Dat is 29 procent meer dan in januari. Daarna volgde de bouwnijverheid met 34. Beide sectoren behoren tot de grootste bedrijfstakken. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Bron @Accountantweek