Bitcoins over pile of five hundred euro banknotes. Traditional money versus cryptocurrency concept. Gold coin above 500 euro bills. Close up

Belastingdienst heeft mogelijk inzicht in Cryptovaluta burgers

Als je cryptovaluta hebt, moet je dat opgeven in de belastingaangifte. Volgens de fiscus valt dit onder het box 3-vermogen. Hiervoor moet je uitrekenen wat de waarde van het cryptovermogen was op de peildag. Dat is dit belastingseizoen 1 januari 2018. Dat schrijft RTLnieuws.

Waarde verdampt

Voor de bezitters van crypto zoals bitcoins, ethereum en ripple kan dit hard aankomen, omdat de koersen het afgelopen jaar flink schommelden. Bitcoin was bijvoorbeeld 11.000 euro waard op 1 januari 2018, maar een paar maanden later was dat verdampt. Toch word je aangeslagen voor de waarde van 1 januari.

Crypto’s opgeven

Het kan verleidelijk zijn om de crypto’s dan niet op te geven, maar dan loop je kans op een flinke boete. In sommige gevallen weet de fiscus namelijk al dat je crypto’s bezit, omdat het handelsplatform dat aangeeft bij de Belastingdienst. Hieronder valt bijvoorbeeld het Cypriotische Etoro.

Platform Etoro

Nederlandse gebruikers van het platform Etoro zullen merken dat op hun vooraf ingevulde belastingaangifte al een buitenlandse bankrekening op Cyprus staat vermeld. Etoro wil hiermee voldoen aan de Common Reporting Standard van de Oeso. Deze CRS regelt dat nationale belastingdiensten gegevens die zij aangeleverd krijgen makkelijk met andere landen kunnen delen. Het doel hiervan is belastingontduiking voorkomen.

Niet alle crypto exchanges delen gegevens

RTL stelt dat het leeuwendeel van de crypto exchanges waarschijnlijk geen gegevens met de Belastingdienst deelt. De fiscus wil aan het nieuwsplatform niet bevestigen of ontkennen of en om hoeveel cryptobedrijven het gaat. De exchanges Coinbase en Bitonic bevestigen dat zij geen gegevens van hun klanten delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *