Macro shot of financial concept

Financiële zorgen onnodig voor startende ondernemers

De grootste drempel om de stap naar het ondernemerschap te zetten, is de onzekerheid over toekomstige inkomsten. Een onterechte zorg, blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 3.000 zakelijke klanten. 52 procent van de ondernemers draait in de eerste drie jaar al meer omzet dan ze vooraf verwachtten. Slechts 14 procent zet minder om dan waar ze vooraf op rekenden.

33 procent beschouwde de financiële onzekerheid vooraf als een drempel om te beginnen met ondernemen. De meeste ondernemers beginnen rond hun veertigste levensjaar. Een levensfase waarin financiële zekerheid belangrijk is. 

Ongeveer een vijfde van de ondernemers ziet op tegen randzaken van het ondernemerschap, zoals administratie, marketing en netwerken. Daarnaast twijfelde 18 procent of hun product of dienst wel aan zou slaan.

Veel ondernemers nemen de financiële onzekerheid weg door een baan ernaast te houden. Van alle ondervraagden heeft 17 procent naast hun bedrijf ook een baan in loondienst. Dat percentage neemt af naarmate men langer onderneemt. Van iedereen die korter dan vijf jaar onderneemt, heeft 22 procent er nog een baan naast. Bij degenen die langer dan vijf jaar ondernemen is dat nog maar 11 procent.

Knab waarschuwt parttime ondernemers om te letten op het urencriterium. Ondernemer zijn verplicht om gemiddeld 23,5 per week voor hu bedrijf te werken om voor de zeer voordelige starters- en zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen. Deeltijdondernemers geven aan gemiddeld 23 uur per week te ondernemen. Fulltime ondernemers besteden gemiddeld 44 uur per week aan hun bedrijf.

[email protected] Accountantweek.nl