Woman wearing face mask protect filter against air pollution (PM2.5) or wear N95 mask. protect pollution, anti smog and viruses, Air pollution caused health problem. environmental pollution concept.
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Tijdelijk geen btw op mondkapjes

Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september hoeft er geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Dit geldt voor alle typen mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) en voor alle verkopen. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21%.

Dit liet staatssecretaris Vijlbrief van Financiën weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het is per 1 juni verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen in het OV. Door het nultarief toe te passen in plaats van een vrijstelling, behouden verkopers het recht op aftrek van voorbelasting. Ondernemers kunnen de btw die zij bij aanschaf betalen, nog wel verrekenen in de btw-aangifte.

Werkgevers mogen mondkapjes onbelast vergoeden

Werkgevers mogen de kosten van mondkapjes onbelast vergoeden aan werknemers (gerichte vrijstelling). Deze kosten horen tot de werkelijke kosten van het openbaar vervoer, omdat werknemers niet zonder mondkapje met het openbaar vervoer mogen reizen.

Vrijstelling douanerechten

Persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg kunnen daarnaast sinds half maart onder voorwaarden al met een vrijstelling van douanerechten worden ingevoerd. Overheidsinstellingen, liefdadigheids- of filantropische instellingen, hulporganisaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgverleners in het BIG-register kunnen van de vrijstelling gebruik maken als zij een vergunning daarvoor hebben gekregen van de Douane. Ook als het gaat om een private organisatie of een inkoopconsortium dat namens de genoemde instellingen invoert. Het beleidsbesluit waarin de praktische zaken staan rondom het verlagen van het btw-tarief naar 0% zal binnenkort naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Bron @Taxence