Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Webcamsessie ter vermaak belast in land van organisator

Als een live webcamsessie dient als vermaak voor consumenten, vindt deze activiteit voor de btw gezien plaats in de staat waarin de organisator van de webcamsessie is gevestigd.

De Hoge Raad moest oordelen waar de diensten die een Nederlands bedrijf aanbood waren gevestigd. Het ging om live erotische webcamsessies met Filipijnse modellen. Hof ‘s-Hertogenbosch had op 30 juli 2015 in de voorafgaande zaak (ECLI:NL:GHSHE:2015:2917) geoordeeld dat deze diensten kwalificeerden als vermakelijkheidsdiensten. Volgens het hof vonden deze diensten plaats op de Filipijnen, omdat daar de modellen hun werkzaamheden verrichtten.

De Hoge Raad is het met het hof eens dat het bedrijf vermakelijkheidsdiensten verleende. Deze diensten vinden echter plaats in het land waar de organisator en aanbieder van deze diensten de zetel van zijn bedrijfsuitoefening heeft gevestigd van waaruit hij de dienst verleent. In de zaak is dat Nederland, zodat de Belastingdienst btw kan naheffen. Overigens oordeelt de Hoge Raad ook dat de fiscus de organisator geen boete mag opleggen. Het hof heeft namelijk de organisator in het gelijk gesteld op rechtskundige gronden. Dit betekent dat de organisator in ieder geval een pleitbaar standpunt had.

Wet: art. 6e, eerste lid Wet OB 1968

Richtlijn: art. 52, onderdeel a BTW-Richtlijn 2006

Meer informatie: Hoge Raad 19 juli 2019, ECLI:NL:HR:2019:1230

Bron @Taxence

Belastingplan 2020

De Tweede Kamer heeft het pakket Belastingplan 2020 aangenomen, evenals het wetsvoorstel implementatie tweede EU-richtlijn antibelastingontwijking (ATAD2) en het wetsvoorstel

Lees verder »