Zzp of loondienst? Het is een vraag die steeds meer mensen zich stellen. Nederland kent aan het begin van 2024 ruim 1,25 miljoen zzp’ers. Dat zijn er bijna 160.000 meer dan in het jaar ervoor. Uit cijfers van het CBS blijkt bovendien dat het aantal zzp’ers in de afgelopen 10 jaar maar liefst is verdubbeld. Met name distributiecentra, de vervoerssector en de bouw kennen een sterke toename. Maar ook in de gezondheidszorg en het onderwijs zijn steeds meer zzp’ers werkzaam.
Vrijheid en autonomie belangrijke drijfveren
Waarom besluiten zo veel werknemers de zekerheid van loondienst in te ruilen voor het onzekere bestaan van zzp’er? De belangrijkste reden is vrijheid en autonomie, aldus Marie van den Groenendaal, onderzoeker aan Tilburg University en zzp-expert. Zelf bepalen hoeveel, waar en wanneer je werkt. Je ziet dan ook steeds meer jongeren, die meer waarde hechten aan een goede balans tussen werk en prive, kiezen voor een bestaan als zzp’er.
Niet alleen maar voordelen
Het zzp-schap biedt dan ook veel voordelen die aantrekkelijk kunnen zijn voor mensen die op zoek zijn naar meer vrijheid, flexibiliteit en mogelijkheden om hun eigen stempel te drukken op hun werk en carrière. Echter, het brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals onzekerheid over inkomsten en de noodzaak om zelf voor verzekeringen en pensioen te zorgen.
Verdiep je eerst goed in de materie
Om dus niet van een koude zzp-kermis thuis te komen, is het verstandig om je eerst goed te verdiepen in de verschillen tussen werken als zzp’er of in loondienst. Er zijn er namelijk nogal wat. Ook op fiscaal vlak.
Urencriterium
Zo kun je als zzp’er profiteren van verschillende aftrekposten. Zoals de zelfstandigenaftrek bijvoorbeeld. Bedenk je echter wel dat je dan zal moeten voldoen aan het ‘urencriterium’. Hiervoor gelden de volgende twee voorwaarden:
- De zzp’er besteedt in het kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan de onderneming (d.w.z. als zzp’er werken).
- Er moet meer tijd worden besteed aan het zijn van ondernemer dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst).
Voldoe je aan deze twee vereisten, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dit is een vast bedrag, namelijk € 3.750 (2024) maar dit bedrag zal de komende jaren dalen. De zelfstandigenaftrek kan niet meer bedragen dan de winst vóór ondernemersaftrek. Deze beperking is niet van toepassing als de zzp’er in aanmerking komt voor de startersaftrek.
De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met een startersaftrek van € 2.123 (2024) in de volgende gevallen:
- De zzp’er was 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer.
- De zzp’er paste in deze periode niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek toe.
Als je als zzp’er recht hebt op de startersaftrek dan heb je ook recht op het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek. Naast deze aftrekposten kom je als zzp’er bijvoorbeeld ook in aanmerking voor de MKB-winstvrijstelling. Hiervoor is het urencriterium niet vereist.
Zelf voor je pensioen zorgen
Dat klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk en het lijkt dan ook logisch dat veel mensen de overstap naar zzp-schap overwegen. Er zijn echter niet alleen maar voordelen. Zo zal je als zzp’er zelf voor een pensioenvoorziening en een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten zorgen. Daarnaast is er een verschil in aansprakelijkheid. Indien je als zzp’er schulden maakt en deze niet kan terugbetalen, ben je in privé aansprakelijk met je gehele vermogen; er is dus géén onderscheid tussen zakelijk- en privévermogen. Als werknemer heb je een dergelijke aansprakelijkheid niet, en geniet je als het ware een soort bescherming.
Zzp of loondienst? Onze rekentool maakt keuze eenvoudiger
Het is daarom belangrijk om alle factoren goed in overweging te nemen voordat je de keuze maakt tussen zzp of loondienst. Om je hier een handje bij te helpen, hebben we een rekentool ontwikkeld die je nu gratis kunt gebruiken. Hiermee krijg je een goed beeld van de kosten die je maakt als zzp’er en wat je daar aan het eind van de streep aan overhoudt. Hierdoor kun je een goede vergelijking maken tussen het zzp-schap en werken in loondienst.
Bron @Nextens